Een huis met een verhaal

Waarom heet dit vakantiehuis "Mémé Bèst"? Dit huis was na de Eerste Wereldoorlog van mijn mémé Elza en pépé Julien. En Bèst is het West-Vlaamse woord voor Beerst. Met de uitspraak Mémé Best wisten wij meteen als kind naar welke Méme we gingen.

Elza en Julien woonden hier met hun 3 kinderen op de boerderij waar ze nog het land bewerkten met paard en kar. Zo weet mijn vader zich nog te herinneren dat hij samen met zijn broers na het ploegen van het land met een emmer het lood moest oprapen dit waren vooral achtergebleven kogels en ijzerwerk uit de oorlog.
Ook herinnert hij zich dat er Duitsers op bezoek kwamen om de bunkers te bezoeken waar ze ooit gevochten hadden. Als je nu in de weide loopt zie je de bunkers nog altijd uitsteken boven de grond.

Maar hoe geraken die bunkers dan onder de grond?
De bunker werd eerst bovengronds gebouwd daarna dolven ze met de hand de aarde weg. Voor steun werden er 4 houten balken aan de hoeken van de bunker geplaatst, wanneer de put af was smeten ze het hooi in de put. Die staken ze in brand waardoor de palen ook vuur vatte en de bunker kon zakken in de grond waar ze beter beschermd zaten.
Vele jaren later zijn we dankbaar dat we het huis een nieuw verhaal kunnen geven. Het huis is deze keer een plek waar familie en vrienden tot rust kunnen komen om mooie herinneringen te maken.
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²